De eerstgemaakte foto’s ter wereld zijn te zien in de Emiraten. Louvre Abu Dhabi heeft eind april een tentoonstelling geopend met enkele van de vroegst bekende foto’s die buiten een westerse context zijn gemaakt: ‘Photographs: An early album of the world’.

Meer dan 250 van de vroegste foto’s die hun licht laten schijnen op het verleden van de wereld, inclusief het Midden-Oosten, met afbeeldingen uit Saoedi-Arabië en Egypte, evenals enkele van de oudste afbeeldingen die zijn gemaakt in India, de Filippijnen en elders.

De tentoonstelling is een samenwerking met het Musee du Quai Branly- Jacques Chirac en de tentoongestelde werken zijn voornamelijk afkomstig uit deze museumcollectie, die een aantal van de vroegste buiten Europa geproduceerde foto’s bevat. Deze zullen worden aangevuld met verschillende uitzonderlijke leningen van de Bibliothèque Nationale de France, Musée National des Arts Asiatiques – Guimet, Musée d’Orsay, La Société de Géographie en La Cité de la Céramique – Sèvres & Limoges.

HE Mohamed Khalifa Al Mubarak, voorzitter van het ministerie van Cultuur en Toerisme – Abu Dhabi, zei: “Fotografie is een van de belangrijkste instrumenten die hebben bijgedragen aan het documenteren van de geschiedenis van de wereld en zijn diverse culturen. Om een ​​deel van ons inspirerende menselijke erfgoed te laten zien, presenteren we de tentoonstelling Photographs 1842 – 1896: An Early Album of the World in Louvre Abu Dhabi. De tentoonstelling is nog een ander voorbeeld van de rijkdom van Abu Dhabi’s cultuur, die een mix is ​​van de culturen en kunst van de wereld, waardoor Abu Dhabi een culturele bestemming is voor bezoekers uit de hele wereld. Tijdens een bezoek aan Louvre Abu Dhabi deze zomer kunnen bezoekers naar nieuwe plaatsen reizen en verschillende regio’s van de wereld verkennen door de ogen van 19e-eeuwse Europese reizigers in de allereerste fototentoonstelling van het museum. “

Hypsos in Dubai was verantwoordelijk voor de museuminrichting: de ontwikkeling van het tentoonstellingsontwerp naar een fysieke productie van de museumtentoonstelling.

A World of Exchanges, Photographs 1842 – 1896: An Early Album of the World’ is te zien in het Louvre Abu Dhabi van 25 april tot 13 juli.

Copyright foto’s: ©Department of Culture and Tourism – Abu Dhabi/ Photo by Mohamed Somji/ Seeing Things